Kabels en leidingen: de hydrofoorpomp

Gepost op

De hydrofoorpomp

Indien we in huis op meerdere punten gelijktijdig water afnemen, is het mogelijk dat de druk op het water minder wordt. Dat kunnen we voorkomen door een hydrofoorpomp toe te passen. Om deze reden worden er in woonhuizen steeds meer hydrofoorpompen gebruikt. De hydrofoorpomp kan worden gebruikt als een regenwatersysteem om bijvoorbeeld een gazon te besproeien. Hij zorgt ervoor dat bij een grote afname van water de leidingen onder druk worden gehouden. Een hydrofoorpomp kan ook worden gebruikt als er in huis een tweede douche aanwezig is of voor de extra watertoevoer naar een wasmachine. We weten allemaal uit ervaring dat, als we water uit meerdere punten gelijktijdig aftappen, de waterdruk op de leidingen minder wordt. Er zal daardoor ook minder water uit de leidingen komen. Dat kunnen we voorkomen met het gebruik van een hydrofoorpomp. De waterdruk zal daarbij in de leidingen gelijk blijven.


Werking

Een hydrofoorpomp is vaak voorzien van een drukvat. Het drukvat van de pomp wordt gevuld via de aanzuigleiding. Wanneer het drukvat vol is, schakelt de pomp zichzelf uit. Het drukvat van een hydrofoorpomp heeft meestal een inhoud van 20 liter. De hydrofoorpomp is aangesloten op verschillende aftappunten van de leidingen. Indien er water wordt gevraagd, loopt er water vanuit het volle drukvat in de leiding. Als het maar een kleine hoeveelheid water is dat wordt gevraagd, wordt de pomp niet ingeschakeld. Zodra het water in het drukvat beneden een bepaald niveau komt, wordt de pomp automatisch ingeschakeld. Wanneer de pomp het water in het drukvat, via de aanzuigleiding weer heeft aangevuld, schakelt de pomp weer uit.


Soorten

Er zijn twee soorten hydrofoorpompen namelijk een met een drukvat en een zonder.

Met drukvat. - Het drukvat is bij normaal gebruik altijd gevuld. Wanneer het waterniveau in het drukvat te laag wordt, zal de pomp zichzelf inschakelen. Hij zal dan het drukvat weer aanvullen. Zodra het reservoir gevuld is, wordt de pomp weer automatisch uitgeschakeld. Een dergelijke installatie is groter dan wanneer er geen drukvat aanwezig is.

Zonder drukvat. - Deze installatie is kleiner dan een met een drukvat en dus geschikt voor kleinere ruimtes. Je hoort de pomp draaien zodra er water wordt afgetapt. Hij verbruikt elektrische energie zolang er water wordt afgenomen.


De installatie

De aansluiting van een hydrofoorpompinstallatie moet in orde zijn. Het is belangrijk dat de pomp in een ruimte staat die goed geventileerd wordt. De hydrofoorpomp moet gemakkelijk toegankelijk zijn. Belangrijk is dat hij met een aardverbinding is verbonden. Aan de invoerzijde moet altijd een veiligheidsklep gemonteerd zijn. Het is ook raadzaam dat de ruimte, waarin de hydrofoorpomp wordt geplaatst, droog en vorstvrij is.

Tip: kijk op Irritech voor een divers aanbod aan hydrofoorpompen.


Delen